CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

14 February, 2011

Cinta Itu

written by Me on Monday, February 14, 2011 at 12:19am


Cinta itu sesuatu yang indah

Saat jiwamu bergetar

Lidahmu kelu

Tubuhmu kaku

Perbuatanmu melangkaui sedarmu

Itulah cinta

Cinta itu sesuatu yang tulus

Lahir dari hatimu

Memancar dari sinar matamu

Mengundang rindumu

Mengabai masamu

Cinta itu suci

Jika iman pedomanmu

Membeda antara nafsu dan keinginanmu

Meletakkan jujur dihadapanmu

Menerima seikhlas seadanya pasanganmu

Biar dia bukan seperti anganmu

Cinta takkan hadir jika tidak dicari

Namun, cinta sejati hanya padamu Ilahi

KernaMu yang lebih memahami

Memberi peluang untuk nafasku mengecapi

Mencari erti cinta yang hakiki

Meski kadang sukar untuk kutemui

Kadang tersungkur bangunku sendiri

Terjerat dek igauan silam ngeriku

Ampuni diriku..Kekasihku

Kerna belum bisa menjadi yang terbaik untuk cintaMu...


Mengalah

written by Me on Sunday, February 13, 2011 at 6:02pm


Biar hati luka parah

Jangan pernah mengalah

Diasak, ditebuk menjadi nanah

Hati jangan mengalah

Gumam kata caci maki

Bukan tanda mengalah

Diherdik, dijerkah menjadi lali

Tiada pernah mengalah

Walau jauh kaki melangkah

Mencari seribu kemanisan

Melupa sejuta kepahitan

Mendaki segunung harapan

Mengimbau sekelumit kenangan

Sekali tidak akan mengalah..


Kejora

written by Me on Friday, January 28, 2011 at 10:01pm


Kejora itu pernah menjadi milikku

Bersatu Berpadu

Kejora itu pernah menerangi malamku

Bercahaya Bersinar

Kejora itu pernah menjangkau anganku

Berkhayal Berimaginasi

Kejora itu pernah bersama menyimpan hasratku

Harapanku Impianku

Namun...

Jika kejora itu bukan lagi milikku

Aku akur

Jika kejora itu tidak lagi menerangi malamku

Aku pasrah

Jika kejora itu memamah anganku

Aku redha

Kerna aku percaya tiada yang kekal selamanya

Umpama kejora, kelam diselubungi purnama

Dedaunan

written by Me on Tuesday, January 18, 2011 at 4:34pm


Di kala dedaun dendam berguguran..

Dedaun kenangan hadir menyesakkan..

Kutebak rasa itu supaya tidak menggomol akal nuansa logikku..

Namun dedaun kenangan semakin menghitam..

Apabila batas membataskan asa..

Nafas-nafas tersekat menghela..

Tidak mampu mengutarakan kata-kata..

Tidak ingin mengimpikan bahagia..

Dedaun dendam tidak mungkin berguguran...

Dedaun kenangan tidak mungkin dilupakan...

Sukar membeza kepalsuan dan kebenaran...

Atau ini sememangnya ketentuan yang tidak mungkin dapat dielakkan...

why me?

written by Me on Tuesday, December 15, 2009 at 10:53pm


I cry..I laugh..I smile..and cry again
I hope...I wish..I pray..and hope again
I'm scared...I'm afraid..it's frighten me
Why me?Why me?Why me? ohhh why me?

I write...and cry....and cry...
I wipe these tears that drop with all the fears
I breath in and out so to be calm
Owh why me?why me?why me?

I'm sad...I'm hurt...I'm dissapointed..
why me?why me?why me?

Owh GOD, help me..to go through this..please make me stronger, tougher..
My trust has been broken..and yet I cant trust any longer

Perihal Cinta

written by Me on Sunday, November 15, 2009 at 7:57pm


Kata orang cinta tak boleh dipaksa...
Kata orang cinta itu buta...
Kata orang, manusia bisa berbunuh kerana cinta..
Kata orang cinta itu hanya sementara..
Kata orang cinta bukanlah segala-galanya..
Kata orang kalo kecewa bercinta jiwa merana..
Kata orang hati boleh pupus dek kerana cinta..
kata orang cinta itu sakit dan menyakitkan..
Kata orang manusia sanggup buat apa saja kerana cinta...

Cumanya, jika mengikut seperti kata orang..dapatkah kita meraih cinta?
Cinta sejati, jujur,ikhlas, lurus, tanpa sendu, tanpa ragu, tanpa airmata, tanpa curiga..

Mampukah bertahan jika cinta itu tidak kebal sekebal konkrit besi, tidak kuat sekuat dinding batu, tidak jujur sejujur anak kecil yang tidak mungkin menipu..dan tiada iman mengiringinya..
Pokoknya, perlukah bertahan jika hati sudah tidak dapat menikmati cinta yang tiada manisnya..

Yang pasti cinta hakiki hanya satu..hanya satu kepada-Nya..kerana kepada-Nya munajat cinta dipersembahkan, diratapi, ditaati, dipohoni...
Semoga Dia tidak melupakan cinta dan kasih-Nya untuk umat-nya yang sentiasa lupa, leka dan lalai dalam mengejar erti cinta..

WHATEVER

written by Me on Friday, October 16, 2009 at 6:12pm


WHATEVER it is I have to be strong
WHATEVER it is I have to accept all the circumstances
WHATEVER it is I have to overtake the biggest opponent which is myself
WHATEVER it is I know that God chosed me to face this with a reason
WHATEVER it is I think I have to overcome all those sadness and throw it away myself
WHATEVER it is I know I have to think positive as no one will ever think positive for me
WHATEVER it is I know that my heart does not cheating
WHATEVER it is I, myself must know what I really want
WHATEVER it is I have to put those trust back

WHATEVER I lost, I have to get it back, the happiness, the smile, the laughter

As I know..WHATEVER it is , I am the one who feels it.The bitterness, the sadness, the pain, the hurt inside..and I don't want to be down for that..

KETIKA


written by Me on Wednesday, October 7, 2009 at 12:35am

KETIKA cinta itu hilang..
Hilang separuh nafasku
Hilang separuh nyawaku
Hilang separuh anganku
Hilang separuh mimpiku
Hilang separuh diriku

KETIKA cinta itu hadir
Dapatkah ia melengkapi hidupku,nyawaku,anganku,mimpiku juga diriku

Jika KETIKA cinta hilang dan hadir kembali..
Mampukah ia melarik pelangi agar impian dikecapi..
Mampukah ia menganyam buih rindu tanpa sendu..
Mampukah ia memadam bara dendam penuh dusta..
Mampukah ia meroboh kecewa lantas menyemai cinta..

Mungkin hanya KETIKA itu..

KADANG


written by Me on Monday, October 5, 2009 at 10:19pm

KADANG.....

yang CANTIK itu tidak INDAH...
yang WANGI itu tidak HARUM...
yang KAYA itu tidak MEWAH...
yang DUSTA itu tidak BOHONG...
yang BAHAGIA itu tidak GEMBIRA...
yang HAMPA itu tidak KECEWA...

KADANG .....

bila bibir tersenyum, hati mungkin menangis
bila senyum terukir, jiwa mungkin merintih..
bila ukiran cinta tercalar, dapatkah sayang menampal sendu

sabar adalah pagar keimanan tapi sampai bilakah pagar itu akan kukuh berdiri atau kaku ditelan takdir waktu..

JIKA


written by Me on Saturday, September 26, 2009 at 6:46am

Jika bibir bisa menitip tidak perlu pena menulis
Jika raut bisa gembira tidak perlu wajah bersedih
Jika hati bisa berbunga tidak perlu jantung berhenti berdegup
Jika cinta bisa mendatangkan bahagia tidak perlu sayang membataskan asa
Jika hidup bisa ceria tidak perlu mati membawa derita
Jika lagu bisa berdendang tidak perlu irama sumbang mengiringinya

Jika kasih sudah tiada apakah masih perlu disemai putiknya

Tatkala setiap dari-Nya berusaha menggapai bahagia, kenapa ada dari-Nya yang sentiasa terpesong ke arah derita. Adilkah jika kebahagiaan sendiri dilupakan demi memelihara kebahagiaan yang lain. mengapa berlu dibina istana bahagia jika lara penghuninya..

I May Not


written by Me on Wednesday, July 8, 2009 at 3:50pm

I May Not Rich BUT I'm Happy
I May Not Pretty BUT I'm Happy
I May Not Have A Big Car BUT I'm Happy
I May Not Slim BUT I'm Happy
I May Not A Super Duper Genius BUT I'm Happy
I May Not Fair BUT I'm Happy

I May Not Have All Those Things Other People Have BUT I Truly Believe I'm Happy With What I Have Now

Kita Rasa

written by Me on Friday, April 24, 2009 at 4:11pm

Kita rasa kita KURUS..ada orang lagi KURUS dari kita..
Kita rasa kita GEMUK..ada orang lagi GEMUK dari kita..
Kita rasa kita CANTIK..ada orang lagi CANTIK dari kita..
Kita rasa kita BIJAK..ada orang lagi BIJAK dari kita..
Kita rasa kita BODOH..(ileks ahhh) ada orang lagi BODOH dari kita..
Kita rasa kita BROKE..ada orang lagi BROKE dari kita...(bukan beruk ahhhh)
Kita rasa kita SEDIH...ada lagi orang SEDIH dari kita..
Kita rasa kita BEST..ada orang lagi BEST dari kita...

Dan banyak lagilah yang KITA RASA yang mana ada lagi orang yang KITA RASA dari kita...

Kesimpulannya, bersyukurlah dengan apa yang kita rasa dan ada..kerana mungkin itu yang terbaik untuk kita, tetapi bukan bermakna kita tidak harus berhenti berusaha... ;)

Another thing..

written by Me on Sunday, February 15, 2009 at 9:09pm

Love is when you are incomplete and someone's completing you.It's when you miss someone even he's sitting besides you.It's when you feel so secure when he hugs you.It's when you had a fight, then you made-up and it calms you.It's when you hates it when he looks at someone else other than you.It's when you just see him, but you stuck on the phone with him soon as he's away from seeing you.It's when you smiles and thinks of him, and you know that he thinks of you too.It's when you feel so happy when the only thing he do is to cuddle you.It's when you look in his eyes and you see he needs you.It's when you know that he's the only one you want other than anyone else.

AND it's when he says "I LOVE YOU" and it makes you,your eyes,your heart fills with all tears of joy,happiness and lucky coz you have him to love you and to be loved by you in return.

Few of my own thoughts


written by me on Friday, January 16, 2009 at 5:38pm

::Learning to love someone is better than loving someone who doesn't even learn to love you
::Wear shoes that fits you, comforts you, understands your feets well than trying very hard to wear pretty shoes which only hurt your feet
::Stop reminiscing the past, where you know you'll be happier forgetting it

Poetry in me

Somehow I just love to write poetry.

Though I always forgot to write here in my blog.
Few of my poems..to be uploaded soon..

22 January, 2011

Ana Raffali - Tolong Ingatkan Aku





Sejujurnya belum pernah mendengar dengan teliti lagu ini. Sejurus memenangi AJL 25 lalu, lagu ini diputar berulang-kali, diamati liriknya dan tidak salah rasanya mengatakan lagu ini memang layak untuk menang. Sememangnya penulis memang sukakan puisi bahkan cuba juga menulis puisi maupun sajak sendiri. Bait lirik lagu puitis, jujur dan tulen karya Ana Raffali ini memang ada isi. Meski muda, namun Ana mampu memberi rasa dalam karyanya. Dia bijak. Rasanya untuk menangkis soalan-soalan sensasi pihak-pihak yang tidak memihak karyanya diangkat sebagai juara tidak sukar baginya, mungkin.



Intro lagu ini indah sebenarnya. Lazim pemuzik akan menggunakan biola atau piano untuk menambah romantis, tapi Ana menggunakan double-bass. Adunan muzik dan garapan puisi indah menjadikannya sangat mesra. Saku Penyeluk Masa - Pocket Watch. Terus terang sebelum melihat klip video lagu ini, penulis membayangkan Ana akan menggunakan 'pocket watch' sebagai satu daripada props berkaitan. Dan ya, dia menggunakannya.



Amati puisi ini...fahaminya...



Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi


Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa


Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari


Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu


Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa


Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa

Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu


Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa


Tolong ingatkan aku
Kisah kita


Mungkin Ana yang lebih memahami maksud disebalik karyanya. Namun menurut pandangan penulis, puisi ini berkisar tentang perhubungan lelaki/wanita dan rencah asam garam dalam perhubungan. Rencah dan asam garam ini yang menambah perisa dalam perhubungan. Pertelingkahan mungkin dapat lebih mengeratkan dan mampu membuatkan pasangan itu lebih menghargai perhubungan tersebut. Sepatutnya, amarah tidak perlu berpanjangan. Pertikaman lidah habis setakat disitu. Kenang kembali masa-masa indah. Ana mengajak kita untuk lebih baik menghapus dan membiarkan kekhilafan berlalu dari membiarkan ia meraja dalam perhubungan. Luka akan sembuh dimamah masa. Percayalah ia benar. Parut pasti akan sentiasa ada.



Hayatinya..ia memang indah. She's young but not too young to win. She's smart and because of that she manage to create a great labor of love. She deserves to win. Puisi ini sememangnya layak diangkat sebagai juara.

27 December, 2010

Kerja II

Lagi pasal kerja...Sabar + Tangkas


Dah akhir-akhir tahun ni lazim company-company besar akan ada shutdown period. So bosanlah jadinya. Kerja menimbun getting lesser. Kalau dulu buat kerja laju-laju now bila terlaju skit cam speed kena dikurangkan. Sebab? Nanti dah tiada kerja pula yang nak dibuat.
Walau macam mana pun, sebenarnya topik Kerja II ni nak mengupas tentang kepantasan seseorang juga kecekapan left brain untuk pick-up things yang people ajar. Left brain ke? Entahlah, tak sempat belajar mendalam tentang anatomi..kihkih...ketangkasan juga bersangkut paut dengan tahap kesabaran ...tak faham? takpe-takpe..teruskan membaca...

Ni, sebut pasal ketangkasan+kesabaran, rasa-rasanya penulis memang seorang yang penyabar. Tapi satu je benda yang mungkin menguji kesabaran tahap "eii..budak ni aku shout-out award kang!!" ..ha..tahap begitula.. Kenapa? Sebabnya satu sebab yang benar-benar boleh menguji tahap kesabaran iaitu berhadapan dengan manusia yang slow. Pick-up slow and when we have to teach them same things over and over again!! Wuarr..tolonglah takkan seslow itu. Sampai penulis ter-sound la "You need to catch-up fast, if not habisla they will ask you to leave" Wahh....cam bagus je nak sound2 orang kan..tak kisahlah, look at the positive side. Sound yang sekadar as a reminder supaya jaga kerja. It's not easy to find job out there. So bila dapat please be effectively efficient. Ingat apa yang di ajar. Practise and keep doing it so you wont forget.

Sabar..sabar...yes..sabar..I am patience...but in a situation like this I can be quite rigid verbally and can see it in my face. I am easily get annoy with people like this.

12 December, 2010

Kerja


"Akak kerja mana?"
..."Akak kerja kat ...."
"Kerja sebagai apa?"
..."sebagai ...."
"Kat tempat akak takde nak guna orang ke?"
..soalan ketiga hanya mampu dijawab dengan senyuman dan gelengan kepala.
Bukan mudah nak cari kerja sekarang. Lebih-lebih lagi apabila dah terlalu ramai candidates yang lebih bijak, berpengalaman dan paling penting sebenarnya luck. If no luck, no matter how smart you are, how many years of experiences you had pun tak guna. Kalau dilihat corak permohonan kerja sekarang pun tidak pantas kalau tiada orang dalam. Means kalau ada sedara mara, pakcik, makcik, daddy, mummy, etc maka susah juga job nak sangkut.

Calon di atas baru sampai KL 2 minggu dari Pantai Timur. Kelulusan SPM. Dia kemudiannya mengeluh, "Susahlah nak cari kerja sekarang kak".... Bibir ini hanya mampu tersenyum lagi. Sedangkan mereka yang ada ijazah, diploma baru grad pun susah nak ampu kerja inikan yang hanya ada SPM dan tiada pengalaman kerja langsung. Bukan nak cakap orang SPM tu tak bagus, cumanya kalau hendak berhijrah ke kota, maka bersedialah dengan saingan yang maha hebat.

Cadangan penulis kepada girl Pantai Timur ini ialah cuba-cubalah cari kerja dan ambil pengalaman as a promoter dahulu. Sekadar untuk menyabung hidup di kota memandangkan dari gayanya nampak sangat teruja untuk berdikari di bumi Kuala Lumpur ini. Soalan seterusnya kepada girl ni, "Kalau takde juga kerja..balik kampung???" soalan tidak berjawab, matanya hanya merenung kelibat manusia yang kehulu-hilir, mundar-mandir di stesen lrt malam itu...

Moral of the story : Jangan mudah putus asa, rezeki ada di mana-mana. Tak semestinya di kota besar. Kalau penulis adalah girl tu, lebih pantas jika terus bermastautin di bumi kelahiran. Cari kerja di sana. Sekurang-kurangnya soru tak miss selalgi belum dapat peluang pekerjaan. Sambung la study jika berkemampuan. Tak rugi selagi ada ilmu di dada...

06 December, 2010

Salam Maal Hijrah 1432

Terharu mendengar ingatan ikhlas seorang teman petang tadi. "Sha, jangan lupa doa akhir tahun" ....Memang tidak lupa. Menanti-nanti saat sesudah Asar untuk doa tersebut. Dan harapnya esok selepas Maghrib, permulaan tahun baru hijrah 1432 dapatlah membaca doa awal tahun pula.InsyaAllah...

Semoga tahun baru maal hijrah 1432 membawa kebaikan untuk semua. Amin...

05 December, 2010

Live in the Present, not Future, not Past

I've been thinking a lot. Lately..especially when it comes to life. Will we live longer than we expect to be. Or our life will end soon when He calls.We will never know when those time come.Death ends everything.Will people weeping or smiling?


So do us. Live in the present. Not future. Not past. Live life today as today is the last day you'll live. Leave all those past you had. Leaving doesn't mean forgetting. But also doesn't mean that you've to remember. Only those happy moments should bring in present. To be kept as a precious unforgettable moments. Appreciate whatever comes around now. Never regrets. Cause it leads you nowhere. Change. Yes, it is exactly what should you do if you still regrets of something. So you won't regret for not doing anything in your present when you are in your future. Life is full of something. Something that means everything. Delete the "if" word when we live in present. "If" is just for those who always regrets and those who never learn to appreciate things.

Planning is fine. Always plan for the future. But never live in the future. Cause we as human has never know what God plans for us although we had planned everything. when He wants it to change, it will change slightly and dramatically. Who are we to refuse the changes. Changes happen in seconds, minutes or in a very short moment. Sometimes we don't even notice.

So live in the present.Cause if we live and appreciate the present, the future will soon be great. Hopefully...forget the past...

01 December, 2010

A Year Pass By

...Bismillahirahmanirrahim...


It's been a long long time since I last blogging.A year I guess.Your last post is on 2nd December 2009.What a coincidence today. As I go through my blog and noticed that I did not write and update for a year!!!Wow...so amazing especially for someone who usually has so much idea and things to express and write.

I've been busy for the past 2009 and 2010.Ermmm...busy with work, relocation and work again.Life OK, Love OK,Work stress..eughhh...can't wait for another 6 months to pass by and try something else.I'm kind of person who will never satisfy I guess.Patience I am.Yes, I can say so especially during this time that really needs me to be patience.Accept everything half-hearted.Do whatever I can do as long its still on track.ONLY that me myself didn't know how long the patience will last...*sigh

....later...TBC